Waarschuwing voor reizigers die met hun hond naar Spanje gaan deze zomer!
PDF Afdrukken E-mailadres

In het Spaanse plaatsje Argés, 10 kilometer vanaf de stad Toledo, is onlangs rabiës (hondsdolheid) vastgesteld, een voor mensen levensbedreigende ziekte. Daarom roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) reizigers op extra op te passen met dieren in dit gebied. Nederlanders die hun hond of een ander huisdier meenemen naar Spanje moeten hun honden aangelijnd houden zodat zij op deze manier kunnen vermijden dat hun hond in aanraking komt met Spaanse honden of andere zoogdieren.

Nederlanders die binnenkort met hun hond of een ander gezelschapsdier (katten, fretten) naar Spanje reizen, moeten er standaard voor zorgen dat het dier is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en zijn verplicht een dierenpaspoort mee te brengen.
Tevens wordt afgeraden om (zwerf)dieren mee terug te nemen naar Nederland. Dit gebeurt regelmatig en met name in de vakantieperiodes. Wilt u toch een dier meenemen, laat het dan eerst controleren en inenten bij een dierenarts. Naast rabiës kunnen dieren immers ook andere infecties bij zich dragen.

Beperkingsgebieden

De Spaanse autoriteiten hebben na de rabiësbesmetting beperkingsgebieden ingesteld waar onder andere een aanlijnplicht geldt.
• Vanaf 7 juni: in de provincie Castilla – La Mancha in een straal van 20 km rond Argés
• Vanaf 10 juni: in de provincie Catalonië in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera
• Vanaf 13 juni: in de provincie Aragon in de gemeente Monzon

In deze gebieden geldt een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Loslopende honden en katten in deze gebieden worden in quarantaine geplaatst of afgemaakt en onderzocht op rabiës. De maatregelen zijn in 1e instantie voor een duur van 6 maanden ingesteld.

Besmettingsgevaar
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die een dodelijke afloop heeft. De infectie kan op mensen worden overgedragen via het speeksel van een geïnfecteerd dier.
Ben je gebeten, gelikt of gekrabt door een vreemd dier, spoel dan meteen de wond goed schoon met veel water en zeep en ga meteen naar de huisarts. Wanneer je binnen 24 uur wordt behandeld met anti-stoffen kan het binnendringen van de ziekte voorkomen worden.

Add comment

Comments

  • No comments found